اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
در بحث تربیت فرزندان ۰ تا حدود ۶-۷ ویژگی چهارم این است که بچهها قوای حسی و عاطفی به شدت فعالی دارند، اما عقلشون به تدریج رشد میکند. برای آشنایی تدریجی بچه ها با مفاهیم دینی و انس با آن ها، باید از حواس بچه ها استفاده کرد. نباید حرف هایی از جنس استدلال بزنیم یا از آموزش مستقیم استفاده کنیم.
ویژگی پنجم این است که بچهها به شدت تقلید پذیر هستند. به شدت به اطرافیان نگاه میکنند تا ببینند آن ها چه کاری انجام میدهند. این ویژگی بسیار مناسبی است. اگر بتوانیم راهنماها و الگوهای خوبی برای بچهها باشیم، لازم نیست کارهای دیگری انجام بدهیم.حواسمان به کارهایی که انجام میدهیم باشد. چه میگویم؟ چه لباسی میپوشیم؟ سبک زندگیمان چیست ؟ حتی آن هایی رو که ما باور نمیکنیم، تقلید می کند
ویژگی ششم این که بچه ها نیازمند به تایید، تحسین و تشویق هستند. باید بچههای خردسال رو تایید، تحسین و تشویق کنیم. چگونه بچه خردسال که لب به سخن باز میکند به دیگران معرفی کرد و … . در بحث عبادی، تربیتی باید از این ویژگی بچه استفاده کنیم. اگر نماز را غلط خواند یا وضویی را اشتباه گرفت تحسین و تأیید کرده تا بعدها کارها را راحت تر انجام دهد و خودباوری اش شکوفا شود.
ویژگی هفتم این است که بچهها کم طاقت هستند و زود سراغ کار دیگری می روند، مثلاً وقتی که کنار نماز خواندن، رفتار ما را تقلید می کند؛ نماز را طولانی نکنید این به این معنا نیست که از نماز بزنیم؛ نماز را کوتاه کنیم چون بچه خسته میشود.
ویژگی هشتم، حس تخیل و خیال پردازی بچههاست. این ویژگی خوبیست. از این ویژگی در پایبندی به نماز و انس و علاقه استفاده کنیم در فرزندانمون در نماز از این ویژگی استفاده کنیم. همان طور که بچهها با عروسک ها یا اسباب بازیهاشون بازی میکنند، حرف می زنند، میخندند، گریه میکنند، قهر میکنند ما هم میتوانیم از همین ویژگی استفاده کنیم. همان طور، نماز را وارد فضای بچهگانه کنیم، بگوییم تو بازی یه وقتی برای نماز و مسجد بگذار.
ویژگی نهم بازی است که محور زندگی بچههاست. در این ۶-۷ سال بازی میتواند بازوی مناسبی برای تربیت فرزند باشد؛ از بازی نباید غفلت کرد. بچه ها مفاهیم انتزاعی را درک نمی کنند، اما بهترین راه برای آموزش نماز، بازی کردن، شعر و قصه تعریف کردن است. مثلا هنگام وضو گرفتن، مسابقه ای ترتیب داده شود و از بچه ها بخواهیم که هرکی زودتر به حوض آب برسد، جایزه می گیرد و در آنجا به بچه ها، در قالب بازی وضو گرفتن را یاد بدهیم.
و السلام علیکم و رحمت الله و برکاته